Château Labistoul

 

                 Pour toute réservation en direct une remise de 10%
               Séminaires à partir de 39 € par personne 

              Réservations au minimum 2 nuits

 

 

 

 

 

 

         L’histoire de Saint Marcel Campes

 

Geschiedenis van Château Labistoul

Gesitueerd halverwege Cordes sur Ciel en Saint Marcel Campes bevindt zich een wachttoren welke ons terugbrengt naar een interessante geschiedenis.
Als Simon de Montfort, een Engelse kruisridder, opmarcheert om Saint Marcel te vernietigen, passeert hij Chateau Labistoul.
Of hij met zijn troepen werkelijk hier overnacht hebben, is niet met zekerheid te zeggen. 


In de 11e eeuw, Cordes was toen alleen nog maar een beboste heuveltop, was Saint Marcel, ‘La Citadel des Nuages’, een grote versterkte burcht waar de graaf van Toulouse Court d’Amour zich bevond.
Saint Marcel was in deze dagen een zeer belangrijk katharen centrum. Echter, toen de Paus de katharen ‘ketters’ noemde, werd Saint Marcel het belangrijkste doelwit voor Simon de Montfort, die een prominente bloederige rol speelde in de vernietiging van de katharen. 


Niet alleen Saint Marcel was een zeer belangrijk bolwerk van de katharen, het was ook een van de plekken waarvan men dacht dat er een spraakmakende schat van de katharen was verborgen.
Er gaat ook een verhaal van een miraculeuze steen met genezende werking in Saint Marcel.
De plundering van Saint Marcel duurde 3 maanden voordat het platgebrand werd.
Alles wat rest van deze plaats vandaag de dag, is een kleine kerk en een paar stenen. (deze kerk is in een zeer goede staat en is vermeld op de wereld erfgoedlijst).
In plaats van Saint Marcel stichtte men Cordes, nu bekend als een middeleeuwse bastide met hobbelige straatjes en elegante middeleeuwse huizen. Hedendaags waant u zich op Chateau Labistoul in deze middeleeuwse tijd.


De gebouwen, torens, ommuurde tuinen, wasplaats en bron, ademen nog steeds de geschiedenis van Chateau Labistoul uit, na deze harde middeleeuwse oorlog. De naam Labistoul is ontleent van het Occitaans woord Lavistour, wat wachttoren (Laviste) betekent.
Later werd het Chateau een belangrijk kasteel, groter dan de bijna 18 hectares vandaag de dag. Waarschijnlijk leefden er meerdere goed gesitueerde boeren met hun gezinnen en hun vee.
We waren geraakt toen de kleinzoon van de voormalige eigenaar langskwam met zijn verhalen over zijn oude magere grootmoeder vroeger met haar dienstmeisje in hun beste zondagskleren, met paard en wagen, hun wekelijkse bezoek brachten aan de kerk van Campes. Madame FAVIER Jane.
Van de koets liggen nog de resten in de oude paardenstallen.
De kleinzoon was verheugd dat een nieuwe familie deze historie wilde koesteren.