Château Labistoul

 

                 Pour toute réservation en direct une remise de 10%
               Séminaires à partir de 39 € par personne 

              Réservations au minimum 2 nuits

 

Het mooiste dorpje van Frankrijk in 2014.


Cordes sur Ciel

Een van de allermooiste middeleeuwse (kunstenaars) dorpjes in Frankrijk, de parel van de bastides. Dit perfecte voorbeeld van stedelijke bouwkunst van het begin van de 13e eeuw, de bastide, dankt zijn naam aan de hoge ligging op een bergkam. De vorm van Cordes is oorspronkelijk een draak, gedrapeerd op een heuvel.
Als eerste bezienswaardigheid dienen de verschillende ommuringen met bijhorende toegangspoorten vermeld te worden (Porte de la Jane, Porte du Vainqueur, Porte des Ormeaux, Portail Peint).
Voorts wordt de stad gekenmerkt door 2 loodrechte assen, waarvan 1 de hoofdstraat is.
Op het kruispunt bevindt zich "la halle" dat dienst deed als een soort marktplaats.
Onder deze overdekte marktplaats bevindt zich een put van ongeveer 85m diep die in geval van belegering als drinkwaterreserve dienst moest doen (veel belegeringen waren in die tijd succesvol vanwege het voedsel-en vooral drinkwatertekort van de belegerden).

 

Albi

Albi, de warmste stad van Frankrijk, is voor vele bezoekers een verrassing: de majestueuze kathedraal en het bisschoppelijk paleis getuigen van de overwinning op de Catharen-, de rijke gebouwen uit de tijd van de pastel, de middeleeuwse brug die beide oevers van de Tarn met elkaar verbindt, de zachtroze kleur van de baksteen, het bouwmateriaal bij uitstek in de Sud-ouest, de smalle straatjes en rustige pleintjes... 
De kathedraal Ste-Cécile is gebouwd op een rotspunt, aan de oevers van de Tarn.
Het is de grootste Kathedraal van de wereld in baksteen opgetrokken. De bouw ervan duurde twee eeuwen, van 1282 tot 1480.
Ze is gebouwd als vesting, om de wereldlijke macht van de Kerk te onderstrepen na de vernietiging van de Catharen.
Het buitengewoon rijkelijk versierde interieur contrasteert fel met het tamelijk sobere uiterlijk van de vesting. De kruisgalerij werd gebouwd in 1485, in flamboyante gotiek, en is één van de best bewaarde in Frankrijk.
U kunt de gebeeldhouwde versieringen bewonderen. Het Laatste Oordeel is een fresco van maar liefst 18 meter lang, dus ook één van de grootste in zijn soort. En bovendien is er nog een gigantisch Italiaans renaissance fresco, het grootste in Europa.

Naast de kathedraal ligt het paleis ‘de la Berbie’, dit is het gewezen bisschoppelijk paleis.
Het is een goed bewaarde vesting, de oorsprong is ouder dan die van de kathedraal, en zelfs van het pauselijk paleis in Avignon.
De muren zijn immens, de tour Magne bestaat uit 2 reusachtige donjons die met mekaar verbonden zijn. Er gaat iets dreigends van uit.
Het paleis herbergt nu het Museum Toulouse-Lautrec.

De oude brug ‘Pont-Vieux’ is 151m lang en rust op 8 bogen. De bouw begon in 1035, en werd mede gefinancierd door de omliggende burggraafschappen en bisdommen.
De brug moest de verbinding mogelijk maken tussen de Tarn, en Italië en Spanje Tijdens de tweede helft van de XIV° eeuw werd de brug versterkt aan beide kanten, met een ophaalbrug aan elke oever.
Zoals op vrijwel elke brug in de middeleeuwen, werden er huizen gebouwd op de brug. In het midden stond er een kapelletje.
De Tarn bleef een belangrijke transportader tot in de XVIII° eeuw. 
Voor Albi waren de rivier en de haven de belangrijkste economische factoren. En een klein bloempje zal ook haar bijdrage leveren, de ‘pastel’.
Pastel is een klein blauw bloempje, gekweekt tussen Albi, Castres en Toulouse. Het is tot in de XVIII° eeuw de blauwe kleurstof, gebruikt in de textielindustrie. Het bloempje wordt vermalen tot een soort pasta, de cocagne. 
   

Saint Antonin de Noble Val

De naam heeft deze stad te  danken aan de 1ste evangelist van Rouergue die heilig verklaard werd, Saint Antonin.
In de Romeinse tijd werd deze stad Nobilis Vallis genoemd. (edele vallei).
Het is een middeleeuw stadje waarbij de rotswanden de Rochers d’Anglars en Cirque de Bone domineren.
De rivier de Bonette mondt hier uit in de Aveyron.
Tijdens de middeleeuwen was deze stad zeer welvarend. 

Dit kwam niet alleen door de ligging aan de pelgrimsweg naar Santiago de la Compostella, maar ook door de handel.
Voornamelijk lakenweverijen, leerlooierijen, saffraan en wijn. De vestingmuren beschermden de stad volledig.
Tijdens de kruistocht werd St. Antonin belegerd en ingenomen. Vele mooie handelshuizen en de abdij  werden hierbij verwoest. Na de bescherming van koning Louis IX in 1226, kwam dit fraaie stadje weer tot bloei.
Door de diverse oorlogen en pestepidemieën heeft ook St Antonin veel te lijden. In 1562 verklaart deze stad zich tot ‘Protestante Republiek’.
Ondanks de versterkte vestingmuren wordt de stad in 1622 toch ingenomen door Louis XIII. Deze sloopt de muren en beide godsdiensten leven een tijdje rustig samen. Na het Verdict van Nantes, verliezen de protestanten hun rechten en de strijd begint weer.
St. Antonin heeft de geschiedenis overleeft, maar is niet meer de welvarende stad, wat het was tijdens de middeleeuwen. Het middeleeuwse centrum kent een wirwar van kleine straatjes, met monumentale huizen en gebouwen. Kleine watertjes lopen dwars door het stadje heen.
Het oudste stadhuis van Frankrijk, gebouwd door de Romeinen, staat midden in de stad, tegenover de overdekte marktplaats. Iedere zondagochtend worden op de gezellige weekmarkt eigen geteelde lokale producten verkocht.

Momenteel is het een zeer gewilde plaats voor kanoërs die uit alle windstreken vertegenwoordigd zijn.